onsdag 11 maj 2011

11/5: månflickslända, röd flickslända m.m.

Tisdagen var väldigt varm i Skåne och det var en sådan dag då det, åtminstone i början på säsongen, känns helt fel att sitta inne på ett kontor eller ett kansli. Man målar upp bilder i sitt inre hur varenda slända plötsligt kryper ur sina larvskal och börjar flyga. Onsdagen visade sig sedan bli lika varm och nu hade vi båda möjlighet att ta ledigt några timmar på eftermiddagen. Vi begav oss återigen mot områdena kring Krankesjön och Vombsjön, för att besöka ungefär samma lokaler som härom dagen.

Större rödögonflickslända, söder om Harlösa 11/5
Idag började vi i området kring Svarta Hål, väster om Krankesjön och känt för att Aeshna affinis flög här i höstas. En liten bit från den våtmarken ligger en liten blöta som brukar vara bra för mindre kustflickslända Ischnura pumilio. Men vi såg faktiskt inte en enda slända här. Förra sommaren var lokalen helt uttorkad vilket rimligen påverkat fortplantningen negativt. Vi får hoppas att det kommer nya kolonisatörer hit helt enkelt. "Affinis-dammen" bjöd däremot på en del sländor, med tidig mosaikslända Brachytron pratense och vår första större rödögonflickslända Erythromma pajas för året på topp. Vid ett kort stopp vid Klingavälsån vid Harlösa såg vi sedan fler större rödögon Erythromma pajas och nu lyckades vi även fånga en så den kunde komma med på bild.

Månflickslända, norr Bruksgården, Björka 11/5
Vi fortsatte till en lokal som vi kollade även i söndags - en damm i närheten av Björka på östra sidan av Vombs fure. Målarten här är månflickslända Coenagrion lunulatum. Härom dagen var det alldeles för blåsigt, men nu var det mer måttliga vindar och vi hittade ett flertal individer, samtliga något tiotal meter upp från dammkanten. De verkade nykläckta, men vi förbryllades lite av att fläckarna i nacken redan var klarblå, medan resten av sländan inte hade något blått alls (se bild, där man också ser en annan bra karaktär för honor och tenerala individer av månflickslända Coenagrion lunulatum - den ljusa basen på åttonde bakkroppssegmentet). 

Röd flickslända, Krankesjön 11/5
En promenad vid Vombs västra vattenverksdammar gjordes med sandflodtrollslända Gomphus vulgatissimus i tankarna, men resulterade inte i någon sådan utan bara en massa fyrfläckiga Libellula quadrimaculata och diverse vanliga flicksländor. Jag såg min första större kustflickslända Ischnura elegans för året (Magnus hade redan sett den). Vi åkte vidare till Krankesjön igen och ett kort stopp vid Silvåkratornet resulterade i några ursnygga, fint utfärgade röda flicksländor Pyrrhosoma nymphula, vilket även det var ny årsart för oss båda. En avslutning vid Stensoffa, med vaga förhoppningar om en tidig kilfläckslända Aeshna isoceles (skulle vara fenologirekord med över en vecka) resulterade endast i tidig mosaikslända Brachytron pratense och något tiotal guldtrollsländor Cordulia aenea, att jämföra med de ca 300 som flög här i söndags, då de var nyutflugna.

Sammantaget en fin eftermiddag i fält och det märks att det händer nya grejer för varje dag. Sjöflicksländor  Enallagma cyathigerum och mörka lyrflicksländor Coenagrion pulchellum var de vanligaste arterna idag och även fyrfläckig Libellula quadrimaculata börjar komma igång på allvar. Bara enstaka ljusa lyrflicksländor Coenagrion puella dock sedan den första individen vi såg på Gullåkra i lördags. Nu talar väderprognosen om lite kyligare några dagar men när det blir varmt igen kan vi räkna med bl.a. jungfrusländor Calopteryx sp, diverse kärrtrollsländor Leucorrhinia sp och förhoppningsvis kilfläckslända Aeshna isoceles.
/Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar