lördag 7 maj 2011

7/5: Tidig mosaikslända och nedlusat med lyrflickor

Efter förra helgens premiärobsar följde några dagar med kallare väder och sannolikt (vi var inte ute själva) sämre aktivitet på sländorna, men inför helgen var väderprognosen åter gynnsam. Nu är vi inte bara intresserade av sländor, utan går ibland ut och roar oss på stan med öl och livemusik också, och eftersom detta var vad som hände på fredagskvällen och -natten så blev lördagens utflykt begränsad till några eftermiddagstimmar. Icke desto mindre hade vi fin utdelning.

Ljus lyrflickslända (solbelyst på mellankroppen),
Gullåkra mosse 7/5
Magnus hade gått en sväng hemmavid (i Lund) innan jag hämtade upp honom och då haft årsprimörer i form av ett flertal sjöflicksländor Enallagma cyathigerum och en större kustflickslända Ischnura elegans. Vi inledde med att titta lite vid de nordvästligaste dammarna vid Lunds (Källby) reningsverk, en lokal som kan bjuda på god blandning av arter. Nu blev det inte så, för dammarna låg exponerade för den relativt kraftiga ostanvinden. I buskmarkerna hittade vi i alla fall ett fåtal mörka lyrflicksländor Coenagrion pulchellum.

Vi fortsatte till Gullåkra mosse utanför Staffanstorp. På den s.k. cirkusplatsen, en stor rund gräsmatta omgiven av träd var det god lä på östra sidan. Här fann vi, för första gången någonstans i år, riktigt gott om sländor. Mest var det inte oväntat av mörk lyrflickslända Coenagrion pulchellum, som vi säkert såg ett hundratal. Så här tidigt på säsongen, när de fortfarande är lite nyhetens behag, är det väldigt intressant att studera dem noga och se vilken stor individuell skillnad det finns. En individ avvek redan vid första anblicken så mycket att vi tog den för ljus lyrflickslända Coenagrion puella, och visst, det var det ju. Skånskt fenologirekord med tre dagar faktiskt.  Den enda större sländan vi såg här var en guldtrollslända Cordulia aenea.


Tidig mosaikslända, Gullåkra mosse 7/5
Vi förflyttade oss sedan till en annan del av området, en del som också ligger i lä vid ostlig vind. Här var det väldigt gott om sländor i början av förra säsongen, men nu var det helt tomt. Tills en ensam slända kom flygande och visade sig vara en hona av tidig mosaikslända Brachytron pratense - vår första för året. Den var efter fångst och fotografering i handen sedan väldigt lätt att ha att göra med och vi fick fina fältbilder också.

Även en "kort" eftermiddag kan bjuda på fina observationer och det var härligt att äntligen se riktigt många sländor på samma gång. Nu är säsongen i gång på riktigt.
/Ola

PS! Tänk på att alla bilder i bloggen är klickbara för större storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar