söndag 8 maj 2011

8/5: Bred trollslända och myriader av guld.

Den här söndagens stora begivenhet bland Skånes trollsländeskådare utspelade sig inte i fält, utan på Ekologihuset i Lund, där inventeringen av Skånes trollsländor hade kickoff för sin tredje säsong. Men det var inte förrän på eftermiddagen så vi tog chansen att innan dess stjäla några timmar i fält.

Redan innan avfärd konstaterades att vinden, som var besvärlig igår, inte haft några planer på att lugna ner sig. Att leta sländor i öppen, exponerad terräng kändes därför inte som något alternativ. Vi valde därför några långskott i trakten av Vomb. Kanske kunde månflickslända Coenagrion lunulatum, som vi har en bra lokal för i trakten av Björka, sydost om Vombsjön, redan vara på vingarna? Och dagen innan hade det, enligt Artportalen, setts sandflodtrollslända Gomphus vulgatissimus vid Osby (skånskt fenologirekord). Dessa båda arter fick därför utgöra grunden för val av exkursionsmål, även om vi nog egentligen inte trodde på framgång i något av fallen.

En av flera hundra guldtrollsländor. Stensoffa 8/5
Dammen med tilltänkt månflick Coenagrion lunulatum visade sig sedan även den vara exponerad för kraftig vind och vi såg inte en enda slända på lokalen. Inte heller våra promenader inne i Vombs fure, där det i solbelysta gläntor finns hyfsad chans att se sandflodtrollslända Gomphus vulgatissimus, gav önskat resultat. Men där såg vi i alla fall några fyrfläckade trollsländor Libellula quadrimaculata, vilket var våra första för året. Men även om det var varmt och soligt idag så känns det som det är några veckor kvar tills det är lönt att leta sandflod Gomphus vulgatissimus på allvar.

Dagen i fält led mot ett fiasko, men vi gjorde i alla fall ett stopp vid Stensoffa, väster om Krankesjön. Ängen norr om den ekologiska forskningsstationen är lite senare en mycket bra lokal för kilfläckslända Aeshna isoceles men även en generellt bra lokal för sländor. Och här fann vi lä och då såg vi sländor direkt. Och framför allt var det guldtrollsländor Cordulia aenea som gick till. De var verkligen överallt och vi uppskattade antalet till 300 individer på en sträcka av låt säga 250 meter. Så många hade varken jag eller Magnus sett förr på en gång ,men vi vet att det kan vara riktigt tjockt när de är nykläckta. En väldigt fin upplevelse.

Bred trollslända - vår första i år. Stensoffa 8/5
I skuggan av detta var det ganska magert. Några fyrfläckiga Libellula quadrimaculata, några mörka lyrflicksländor Coenagrion pulchellum, en sjöflickslända Enallagma cyathigerum och så, på vägen tillbaka, en dunderstilig bred trollslända Libellula depressa. Årets första och en mycket tjusig och samarbetsvillig individ, som vi inte ens behövde håva för att få bra bilder på.

Sen var det dags att bege sig mot Lund och kickoffen. Under tre timmar presenterades förra årets intressantare observationer i Skåne, en fin genomgång av trollsländors ekologi och lite om Artportalen. Och om någon undrar så finns det massor med lediga inventeringsrutor som man gärna får boka.
/Ola


PS! En helt annan sak - för någon vecka sen skrev vi om vinterflickslända Sympecma fusca. Sen dess har den hittats på ytterligare två platser i Skåne. Dels vid Ängstorpsdammarna på Vombs ängar och på ett hygge i trakten av Hörby i mitten av Skåne. Observationerna visar att arten är mer spridd i Skåne än vi trodde (eller åtminstone visste) så det finns anledning för alla att hålla ögonen öppna efter vinterflicksländor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar