söndag 7 augusti 2011

Kortrapport av vår resa exkl Pulsujärvi och tundratrollslända

Grön mosaikslända Aehna viridis, Björnön, Västerås
Med det yttersta målet att se tundratrollslända Somatoch​lora sahlbergi genomförde vi för andra sommaren i rad en resa till Pulsujärvi. Den här gången valde vi att ta oss genom större delen av vårt land med bil för att uppleva saker längs vägen. Detta inlägg berättar om den resan, men just dagarna vi befann oss vid Pulsujärvi kommer separat. Oavsett vad man är intresserad av borde alla någon gång göra en sådan här resa. Vi gjorde en liknande 2009, men då besöktes aldrig Pulsujärvi. Vi såg 21 av Sveriges landskap och resan sammanföll med lämmelår samt rätt stort flyt med allt från väder till spontanobsar av riktigt intressanta fåglar.

Vi lämnade Skåne 22 juli och åkte centralt genom landet upp mot Omberg, som var vårt första mål. Där planerade vi att leta vassmosaikslända Aeshna serrata, men vädret var dåligt så vi åkte istället vidare. Vi har tidigare i år sett arten vid Albrunna på Öland så det gjorde inte så mycket, dessutom hade vi chansen även på hemresan, tänkte vi. Istället blev det Björnön utanför Västerås som förärades vårt första fältstopp. Där fick vi för första gången se gott om gröna mosaiksländor Aeshna viridis riktigt bra, med minst 15 ex som höll hov på ett ganska litet område. Inga honor fick vi bild på men en mycket fin hane tog vi å andra sidan precis hur många bilder på av som helst. Som bonus fick vi ganska bra obsar av vassmosaikslända Aeshna serrata här, men tyvärr inga som behagade komma nära nog att plåta. Kikare är som vanligt ett måste-redskap för trollsländeskådaren.

Myrflickslända Coenagrion johanssoni, Ekeby mosse, Sala
Nästa stopp var vid närbelägna Ekeby mosse intill Sala. Mossen är en av minst tre nya lokaler där det under 2011 hittats dvärgflickslända Nehalennia speciosa och den första i Västmanland. Området är mycket lättillgängligt med en spång som tar en över det aktuella området, och har därmed potential att bli ”Platsen” som man framöver besöker för att se dvärgflick, istället för att ge sig ut och trampa myr vid t ex Grytkärren. Det börjar bli sent på året men vi såg en hane dvärgflickslända Nehalenni​a speciosa och gott om myrflicksländor Coenagrion johanssoni.

Vi fortsatte färden norrut och roade oss med att under den långa resan till Råneälv, en bit nordväst om Boden, göra en del stopp för att se en räcka mycket sällsynta kärlväxter. Glesstånds vid Söderala i Hälsingland, kanadaråg vid Överrödå samt glansruta på Haraholmen vid Piteå i Västerbotten som några exempel. Vi skulle också se orkidén baltnycklar, men någon tyckte den gjorde sig bättre någon annanstans och hade grävt upp den. Egoister finns det tyvärr även bland naturintresserade.

Råneälv bjöd på mulet väder men vi behövde sol för att hitta älvens specialitet. Efter en timme eller så i de vackra omgivningarna gick solen oss till mötes och vi fick vår dejt med cecilia: grön flodtrollslända Ophiogomph​us cecilia vid Lillöudden. Detta är i mitt tycke den kanske vackraste trollsländan i Sverige. Att den endast finns längs några få älvar i Norrland gör inte dess exotism mindre. Här såg vi också resans första fjällmosaikslända Aeshna caerulae som verkligen är vanlig ”där uppe”. Man hittar den ganska enkelt även vid mindre bra väder och hannarna är fascinerat orädda, flög vid några tillfällen själva in i och på våra håvar. Några honor fick vi aldrig bild på tyvärr, de är klart mycket mer avvaktande och flyger direkt i väg när man närmar sig.
Grön flodtrollslända Ophiogomphus cecilia, Råneälv
Dagen därpå var det regn på schemat så det bidde inga trollsländor. Istället passade vi på att skåda lite fågel (lavskrika, varfågel, svarthakedopping, blåhake), kolla upp ytterligare en tung växt (normansarv), drog över en sväng till Finland, testade Sveriges nordligaste allmänna väg, med mera, innan vi till slut anlände till Pulsujärvi.

Ahhh, detta Pulsujärvi! Här finns porten till äventyret, långt från all sans och redlighet. Hit hittar endast bärplockare och fiskare samt en och annan trollsländeentusiast. Längre än så här kommer man inte helt enkelt, om man inte åker båt över Torne älv och vandrar mot Pältsan eller Treriksröset. Det är här man utgår från för att komma till den riktiga tundran där Göran Sahlén & co hittade tundratrollslända Somatochlora sahlbergi för X antal år sedan. Mer om det och Pulsijärvi i annat inlägg, nu hoppar vi framåt några dagar, till väderprognosen berättade att det skulle bli regn i Pulsujärvi men inte längre söderut. Därför drog vi iväg och kunde bara hoppas på drastisk förändring så vi fortsatt hade möjlighet till vår ärliga chans på tundratrollslända Somatochlora sahlbergi. Nu tog vi sikte på Nikkaloukta och vaknar i strålande väder, sol och vindstilla, precis sådant vi vill ha en bit norrut vid Pulsujärvi. Tanken var att åka vidare till Nikkaloukta och slå ihjäl lite tid innan det blev tillräckligt varmt för sländor, men helt perfekt sländväder gav snabbt resultat. Under en timme studerade vi fjälltrollslända Somatochlora alpestris.

Gungflymosaikslända Aeshna subarctica
Det fantastiska vädret över Kiruna-Nikkaloukta skulle enligt prognosen vandra norrut så vi återvände förstås på vinst och förlust till Pulsujärvi. Efter återbesök där var det dags för hemresan, som skedde på västsidan av Sverige istället för östra som vi åkte upp. Hemvägen skulle därför gå genom de fantastiskt vackra landskapen Jämtland, Härjedalen och Dalarna, trakter vi gärna återkommer till. Första kvällen kring Sorsele såg vi en insektsjagande nattskärra ovanför bilen och en stund senare en lappuggla längs vägen. Dagen därpå börjar med frukost med en hel flock bändelkorsnäbbar och lite senare lavskrika.

Som alla andra skådare som passerat genom Lappland denna sommar stannade vi till vid Klimpfjäll, där en hane polyglottsångare hållit hov under ganska lång tid och gjorde så även under vårt besök. Sen blev det sämre väder för en gångs skull dessa dagar vilket var lite dålig tajming då nästa plan var Stekenjokk. Detta är en av ytterst få platser i Sverige där det finns allmän väg på kalfjället. Därför blev det inga fjällrävar eller fjällugglor, men väl fjällabb, fjällpipare m m. Vidare hemåt och genast fint väder igen, vilket det sedan var hela vägen genom Sverige tills vi nådde Hallandsåsen.

På vägen ned blev det förstås åter en del stopp. Gullgentiana utanför Östersund, VM i idyllartade omgivningar i Härjedalen och Jämtland. Lite längre stopp gjordes vid Midskogstjärnen mellan Malung och Äppelbo i Dalarna som vi för två år hittade av en slump. Flera gungflymosaiksländor Aeshna​ subarctica, starrmosaikslända Aeshna juncea och myrflickslända Coenagrion johanssoni sågs innan vi fikade i Vansbro vilket rekommenderas. Sen blev det Värmland med daggvide vid Klarälven och ryssglim utanför Filipstad. Dalsland, Bohuslän, Västergötland, Halland och sen var vi himma i regniga Skåne igen. Vilken otrolig resa och visst var det skönt att komma hem. Men väl hemma hinner man inte mer än slappna av förrän man längtar tillbaks till tundran. Kanske blir det Pulsujärvi igen 2012 trots allt?
/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar