söndag 26 maj 2013

Brunnsparken, Ronneby 25/5

Ett gäng glada deltagare har just sett ett helt gäng trollsländor på nära håll.
Den här lördagen hade jag förmånen att få hålla låda på det mycket vackra Naturum i Ronneby, beläget i den likaledes vackra Brunnsparken som jag aldrig tidigare besökt. Väderprognoserna hade hela veckan berättat att det skulle ösa ner regn över Ronneby denna dag så förhoppningen att kunna visa trollsländor i fält  efter föredraget hade jag rätt mycket lagt åt sidan. Det skulle dock visa sig att regnet denna dag helt undvek "hjärtat i Sveriges trädgård".

Efter en rätt rejäl introduktion till trollsländorna i Sverige gav vi oss därför ut i omgivningarna. Det blåste rejält, så först fick vi försöka hitta partier med lä och sol. Det började knackigt, det dröjde en stund innan vi fick ögonen på dagens första trollslända: en fyrfläckad / Libellula quadrimaculata i fårbeteshagen. Den var å andra sidan väldigt medgörlig då den lämnat vattnet tidigare under dagen och två av vingarna klibbat ihop. Efter fotografering och studier fick den hjälp att komma på vingarna och iväg flög den, kanske med lite tacksamhet riktad vår väg?

Mindre kustflicksländan intill Fågelsjön.
Vår jakt på sol och lä förde oss till ett ganska anonymt parti högt gräs på nordostsidan av Fågelsjön (se bilden ovan). Här stannade vi en bra stund, då det där flög gott om flicksländor. Mörk lyrflickslända / Coenagrion pulchellum, ljus lyrflickslända / C. puella, sjöflickslända / Enallagma cyathigerum och röd flickslända / Pyrrhosoma nymphula kunde jämföras sida vid sida. Vi fortsatte längs med staketet på bilden och försökte hitta mer lä, men det var lättare sagt än gjort. Några fler flicksländor sågs och även någon enstaka fyrfläckad trollslända, som dock inte var lika medgörlig som den första. Närmare Fågelsjön såg det mycket fint ut, men blåsten var alldeles för kraftig för att det skulle ge något. Större kustflickslända / Ischnura elegans utgjorde i alla fall ny art för dagen.

Bakkroppen på mindre kustflicksländan.
Vi vände tillbaks men undertecknad fastnade åter vid läpartiet vid staketet, där det nu flög ännu fler flicksländor. Fem-sex stycken fångades in med ett drag med håven, mest för att ge deltagarna en chans till repetition. Döm av min förvåning när den första jag plockar upp ur håven visar sig vara en mindre kustflickslända / Ischnura pumilio, första fyndet för Ronneby kommun och i en miljö jag aldrig tänkt jag skulle hitta den i. Antagligen finns det en lämplig pöl för arten i närheten, och den starka vinden har då fört den till "vårt" läparti, som var som en magnet för traktens flicksländor denna blåsiga dag.

Efter denna flicksländebonanza vandrade vi till Trollsjön för att förhoppningsvis där hitta fler trollsländor, och helst av andra arter. Det är fina marker och hela Brunnsskogen är bitvis väldigt vacker med mycket att titta på. Snok och skogsödla var vanlig, och från träden surrade grönsångare medan spillkråka och större hackspett sågs och/eller hördes då och då. Vid sjön gjorde Jörgen från Naturumet oss sällskap men det var dock magert med trollsländor. Endast ytterligare några mörka lyrflicksländor hittades och eftersom klockan var halv fem började vi röra oss tillbaka mot Naturum för avslut. Innan dess sågs några fyrfläckade trollsländor och guldtrollsländor / Cordulia aenea i solbelysta partier längs skogsvägen, men tyvärr var de inte alls samarbetsvilliga. Åtta arter trots stark vind får vi ändå vara väldigt nöjda med, särskilt som prognosen lovat regn, och mindre kustflickslända utgjorde definitivt dagens clou. Tack till alla som var med, vi ses säkert igen!

/Magnus

2 kommentarer:

  1. Tack Magnus för en intressant och lärorik trollsländedag i Naturum med omgivning.

    Hälsningar
    Anne Sandberg

    SvaraRadera