tisdag 23 juli 2013

Vår guide till trollsländelitteraturen: del 4, uppdatering och fördjupningslitteratur

Recension av Svenska Trollsländeguiden i Fauna och Flora.
När vi startade blogga om trollsländor 2011 började vi tipsa om och recensera böcker om trollsländor som hjälp för alla som undrade vilken bok man ska använda. Första inlägget heter ”Vår guide till trollsländelitteraturen: del 1, klassikerna” och det andra ”Vår guide till trollsländelitteraturen: del 2, modern fältbestämning”. Vi skrev också en aptitretare om den då kommande Svenska Trollsländeguiden under rubriken ”Vår guide till trollsländelitteraturen: del 3, kommande böcker”.

Trots det stora intresset för trollsländor både här och på kontinenten har det sedan dess faktiskt inte hänt så väldigt mycket, i alla fall inte om man med det avser mängden böcker. Undertecknad känner fortfarande till flera böcker som sägs vara på gång, men om och när dessa kommer vet väl bara de som arbetar på dem. Minst tre böcker har i alla fall kommit, och glädjande nog handlar det här om kvalitet rakt igenom istället för kvantitet. 

Svenska Trollsländeguiden
Om vi börjar med det svenska bidraget så gäller det förstås undertecknads egna bok Svenska Trollsländeguiden, som kom i maj 2012. Jag tänker inte gå in på denna, utan hänvisar till en av de många positiva recensionerna istället: klicka på bilden ovan för att se den. Något vill jag ändå säga, som ett klargörande. Som förlaga till min bok användes ”Britain’s Dragonflies, a field guide to the damselflies and dragonflies of Britain and Ireland”, av Dave Smallshire och Andy Swash (2010). Har du inte sett denna förlaga så har du förstås heller ingen uppfattning om de förändringar som skett. Svenska Trollsländeguiden är ingen regelrätt översatt bok, det är endast delar av inledningen och de flesta av bilderna som är desamma som i den engelska boken. Samtliga artbeskrivningar är nyskrivna och ännu mer fokus och utrymme har lagts på artbestämning, så man i så stor utsträckning och så långt möjligt ska kunna artbestämma arterna i fält. Larvdelen i slutet på den engelska har fått ge vika för detta. Tolv nya arter har tillkommit och några få har uteslutits (de som finns i Storbritannien men inte här). Beställa boken kan du exempelvis göra här.

Fotogids larvenhuidjes van libellen
Vill man fördjupa sig i larver och larvhudar får man helt förlita sig på äldre böcker, (dyra!) bestämningsnycklar på DVD/CD eller så har man med lite tur fått tag i något verk som pdf. En bok på engelska eller svenska med samtliga Europeiska arters larvhudar och larver finns det med andra ord ett stort sug efter. 

Vad gäller larvhudar har det arbetats på en sådan ganska länge nu, men det dröjer tyvärr fortsatt innan detta hett eftertraktade verk ser dagens ljus. De fyra holländarna Christophe Brochard, Dick Croenendijk, Ewoud Van Der Ploeg och Tim Termaat jobbar alltjämt med att få bilder på alla arter. Under tiden kan man dock glädja sig åt att de släppt en bok med alla nordvästeuropeiska arter. Nordvästeuropa innebär i detta sammanhanget Storbritannien, Irland, Danmark, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Polen och Luxemburg. Fotogids larvenhuidjes van libellen omfattar 84 arter, och de enda svenska arter som saknas är myrflickslända Coenagrion johanssoni och tundratrollslända Somatochlora sahlbergi. Med andra ord klarar man sig väldigt långt.

Som titeln antyder är dock boken på holländska, men jag vill ändå starkt rekommendera den då bilderna och nycklarna är helt makalösa. Bara nyckeln till larvhudarna är på drygt 60 sidor och sen följer ett uppslag för varje art med texter, bild på var man hittar larvhuden av just den arten och så vidare. Fantastisk!

Demoiselle Damselflies
Den tredje boken som kommit som berör Skandinavien till åtminstone viss del är en av de vackraste böcker jag sett. Sami Karjalainen släppte 2010 Suomen Sudenkorennot (The Dragonflies of Finland) som redan den var mycket vacker, med foton av en sällan skådad kvalitet. För dig som vill läsa mer om arter i våra grannländer rekommenderas den, men du bör kunna finska för att få ut det mesta av den. Nu har Sami (tillsammans med Matti Hämäläinen) varit i farten igen, och ganska nyligen (mars 2013) kom Demoiselle Damselflies – Winged Jewels of Silvery Streams som alltså är en mycket vacker bok. Boken berör jungfrusländor från hela världen och texten är på både finska och engelska. Se delar av boken här och inte minst här. Beställ boken här.


Fördjupningslitteratur
För dig som vill fördjupa dig i beteende och ekologi finns det ett stort måste: Dragonflies av Corbet & Brooks (ny uppdaterad upplaga 2008). Jag har ännu inte hittat någon annan bok som så bra sammanfattar och diskuterar allt möjligt man kan tänka sig att vilja fördjupa sig i. ”Dragonflies” är helt enkelt en milstolpe, och ett verkligt måste för åtminstone de som vill veta mer om trollsländors ekologi.

Förutom Samis bok som nämns ovan om Finland så finns det ytterligare en som behandlar ett av våra nordiska grannländer. De Danske Guldsmede av Ole Fogh Nielsen från 1998 har nu några år på nacken och visst har mycket hänt sedan dess. Flera arter som anlänt Danmark sedan dess saknas, men Nielsens bok innehåller fina bilder och fakta även om arter som inte längre finns kvar i Danmark. 

Det finns mycket få böcker som behandlar den ryska delen av Europa. Den enda(?) som är modern är The dragonflies of Eastern Europe and Caucasus av Skvortsov från 2010. Som vi har skrivit om här så saknas det några arter som efter bokens utgivning hittats i den europeiska delen av Ryssland.

För dig som vill få lite koll på mer aktuell utbredning av många europeiska arter än den som presenteras i Dijkstra 2006 rekommenderas Atlas of the Odonata of the Mediterranean and North Africa (2009). 

Vill man bara frossa i vackra och många foton på trollsländor finns det många verk, de flesta innehåller dock mest foton på utomeuropeiska arter. Icke desto mindre kan det, särskilt under vinterhalvåret, vara trevligt att bläddra i exempelvis A Dazzle of Dragonflies (2005) av Mitchell & Lasswell. 

Har du tips på böcker du vill förmedla så kontakta gärna oss.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar