torsdag 21 maj 2015

Färgförändringar hos trollsländor

Som alla andra trollsländor varierar sjöflickslända i både färg och teckning.
Varje vår när de första trollsländorna lämnar vattnen är det naturligt nog samma frågor som ställs: "Vilken art är det på bilden jag lagt upp?" Och "Varför har den inte samma färg som de i min bok?".

Jag kan inte svara på vad som står i alla böcker eller vilka bilder som finns med där. Jag har dock själv varit med och gjort många böcker genom åren och tyvärr är det aldrig möjligt att ha med lika många bilder som man hade önskat. Så här kommer några tips på vad man kan tänka på när man börjar titta på trollsländor på våren.

1. Lägger du upp bilder i något forum för att fråga vilken art det är? Tips:
scrolla ner och titta på alla de andra bilderna som andra nyligen lagt upp. Då olika arter flyger vid olika tidpunkter är chansen mycket stor att den eller de arter du frågar om redan finns på bild med svar i flödet. Just nu flyger t ex fyrfläckad trollslända, guldtrollslända, spjutflickslända och röd flickslända, och då de alla är vanliga arter kommer det alltid många bilder på dessa arter just nu.

2. Efter någon vecka är det fler och andra arter som flyger, så arterna som läggs ut kommer gradvis att förändras. Att hålla koll på flygtiderna är därför ett mycket bra sätt att kunna utesluta arter. Ett aktuellt exempel är guldtrollslända, en av de vanligaste arterna i landet och som ses av många just nu. Guld är den enda av de grönmetallicglänsande egentliga trollsländorna som flyger i flera veckor. Med andra ord: ser du en sådan under april-början av juni är det den arten. Ladda ned skånska flygtider som hjälp eller kolla Artportalen.

3. Kolla de gallerier som finns med bilder på alla svenska arter exempelvis här eller på Artportalen för att se vilken inomartsvariation det finns.

4. Alla trollsländor förändrar färg efterhand. När de lämnar vattnen är de allt som oftast ganska bleka och brunbeiga, för att gradvis anta de

färger som oftast finns med i böcker. De fortsätter dock att förändras, och ju äldre de blir desto mörkare blir de, eller rödare, blåare osv. På grund av detta är det inte färgen man ska gå på mest, utan själva teckningen. Den kan också variera, men förändras inte under sländornas liv.

5. De vanligaste frågorna om trollsländor finns det svar på här.



6. För att ge konkreta exempel på hur en art kan variera lägger vi upp ett antal bilder på sjöflickslända. Det är alltså samma art på alla dessa bilder, ett axplock på hur just den arten kan se ut. Honor och hanar ser olika ut, men när de just lämnat vattnet har de samma färg. 

7. Vissa arter varierar trots allt mer än

andra. Mörk lyrflickslända är en av dessa. Titta gärna på ett inlägg vi gjorde förra året med många bilder på just den arten. Den har börjat flyga så snart kommer ni alla att börja se den. Passa på och fräscha upp minnet!

Tänk på att ni som vanligt kan klicka på bilderna för att få upp dem större.

Det finns mycket forskat på färgfaser o dyl så se det här som ett mycket förenklat inlägg!

Lycka till!

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar